China, een U-bocht in de maak?

Er is geen land dat moeilijker te lezen is dan China, waar recentelijk om onduidelijke redenen een grote sprong voorwaarts werd gemaakt.

Niet in de laatste plaats omdat ze tegenstrijdige signalen blijven afgeven, waarbij de meest recente een terugkeer van Huobi naar China is, waar een overeenkomst is getekend voor een nieuw hoofdkwartier, waardoor de titelkwestie wordt opgeworpen.

De strijd tussen de techneuten en de overheid is sinds 2013 aan de gang, maar vooral sinds 2017, toen een opgelegd verbod op cryptobeurzen leidde tot een comeback via USDT en Over the Counter (OTC) handel.

Na een optreden tegen de OTC-handel werd onlangs een soort verzachting van de situatie veroorzaakt, waarbij China zei dat de legitieme handelaars niet werden getroffen.

Daarvoor zong de Chinese president Xi Jinping zelf in 2018 effectief een hymne op de blokketen, waarbij de People’s Bank of China (PBoC) snel het heft in handen nam om te boren: blokketen niet bitcoin Revolution.

Ze gingen door over een aantal digitale valuta die is in project sinds 2016 en altijd wordt opgevoed als een soort van wortel, met deze recente OTC-hamer misschien meer PBoC dan de Chinese regering.

Dat zou kunnen duiden op een soort machtsstrijd tussen de centrale bank en de regering, zoals ook in Rusland en India, maar alleen in China heeft het geleid tot een zeer vijandige houding van de regering – althans wat betreft de handhavingsacties – ten opzichte van deze ruimte.

In dat heen en weer geschuif kan dit Huobi-nieuws een teken zijn dat voorlopig de zachtere kant opereert, misschien omdat ze zich langzaam beginnen te realiseren dat de blokketen uit twee delen bestaat, de zakelijke en de organische.

Het ene kan niet zonder het andere, zonder de Defi en tokenisatie en alle innovatie die over het algemeen van onderaf komt op basis van de geld verdienende prikkels die hier in digitale vorm als cryptos of tokens zijn.

Er is ook het grotere plaatje met het onduidelijk wat er precies is gebeurd in die recente ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese premier.

Europa maakt zich grote zorgen over de toegang tot de markt, en dat Merkel daarop heeft gewezen is bekend, maar niet de exacte details.

De hoop van iedereen is dat er een soort van begrip is als het gaat om zakelijke en economische zaken, en het duidelijkste signaal van een dergelijk begrip zou de opening van crypto-uitwisselingen zijn.

Tot die tijd is China onvrij, en dan bedoelen we niet politiek wat een zaak is voor het Chinese volk, maar economisch gezien onvrij als het om westerlingen gaat.

Het land heeft geen onafhankelijke rechterlijke macht die de rechtsstaat kan afdwingen, zoals het geval zou zijn geweest als het PBoC-diktat in India met succes zou zijn aangevochten.

Het Chinese parlement heeft hierover geen wet aangenomen, en daarom was het verbod op crypto-uitwisselingen een uitvoerende handhaving op basis van een PBoC-dictaat.

Dat toont het gebrek aan wettelijke en afdwingbare bescherming voor buitenlandse investeringen in het land aan. De economische betrekkingen vereisen dus een soort verdrag tussen de drie machten: Europa, Amerika en China.

De huidige situatie is er een waarin China zo’n 70% van de bitcoins en andere cryptos produceert en deze voornamelijk verkoopt aan de westerse markt, waarbij we er vele miljarden per jaar van profiteren, maar we kunnen niet naar China gaan en ze dezelfde bitcoins of cryptos verkopen of die ivd-apparaten blokkeren in een zinvolle vorm, en de lijst gaat maar door.

Men hoopt dan ook dat deze Huobi-uitnodiging het begin is van een beter begrip van de economische betrekkingen van China met de rest van de wereld.

Dieser Beitrag wurde am Juni 2020 veröffentlicht, in Bitcoin. Setze ein Lesezeichen mit dem Permanentlink.